לטוס עם כלב לחו”ל

הטסת כלבים לחו”ל זה תהליך מעט מורכב ודורש היערכות מראש של לפחות שלושה חודשים. ביולי 2019 עברנו עם הכלבה שלנו לליסבון , פורטוגל. בכתבה זו אפרט את התהליך המסובך של לטוס עם כלב לחו”ל באופן ברור ומסודר. 
הכתבה מתייחסת לטיסה עם כלב לאיחוד האירופי, עשויים להיות הבדלים אם אתם טסים לייעדים אחרים, עם כלב מעל המשקל המאפשר את הטסת הכלב בתא המטען, אך הטיפים שאספתי מקיפים את ההיבטים החשובים בכל מקרה.
הכתבה כתובה בלשון כלב אך מופנית לכל בע”ח חמוד באשר הוא 🙂

לטוס לחו"ל עם כלב - סיפור המעבר שלנו והקליטה בפורטוגל עם כלב

לטוס עם כלב לחו”ל זה תהליך מרגש מהמון סיבות ואחת מהן היא העברת הכלב רחוק מהטריטוריה שלו, ממזג האוויר שהוא מכיר למקום חדש ושונה.
החסרונות בלעבור לפורטוגל היו קודם כל העליות ומורדות שהיו קצת אתגר (הכלבה שלנו בת 11) וכמובן להתרגל לטורינרית חדשה (ומדהימה) שמצאנו. לעומת זאת היו גם יתרונות כמו מזג האוויר עם פחות חום ולחות, שהוטרינר שלי בישראל אמר שהמשמעות תהיה דוקא פחות בעיות באוזניים, ועוד. 
הרמה של הוטרינרים כאן בפורטוגל הפתיעה אותנו מאוד לטובה וכאמור הגענו עם הרבה חששות וכלבה מבוגרת. מצאנו כאן וטרינרים דוברי אנגלית שוטפת, מקצועיים ונותנים שירות מדהים מעמיק ואיכותי. באחד מבתי החולים הוטרינריים (בפורטו, הגענו למקרה חירום יומיים לאחר הנחיתה) היו אפילו מומחים לכל תחום, רפואת עיניים וכד’..מדהים.
בית החולים הוטרינרי בפורטו פשוט הציל אותנו רגע לאחר הנחיתה עם בעיות קשות שהתעוררו אצלה. לאחר מספר שבועות עברנו לליסבון והגענו לראשונה לוטרינרית כאן, בקליניקה קטנטנה. פשוט חיפשנו את הכי קרוב לדירה שלנו (בשכונת סנטוש) ומצאנו אותנו ורצנו מייד (שוב, עם מקרה חירום והפעם בליסבון).
חששנו שהטיפול יהיה שונה כי לא מדובר בבית חולים וטרינרי גדול אבל שוב הופתענו לטובה, שוב אנגלית שוטפת. נכנסו לבדיקה ראשונה והוטרינרית הקדישה לנו – שעה וחצי! בדיקות מקיפות, ייעוץ, למידה של רקע על בעיות של הכלבה ועצות שלה לפורטוגל – קבלת פנים מושלמת להורים דאגנים 🙂
מאז אנחנו אצלה כבר יותר משנה, מרוצים מאוד, מבקרים אצלה פעם בחודש וכבר קיבלנו טיפול לכל כך הרבה בעיות שאני יכול להגיד בלב שלם שזו הוטרינרית הכי מקצועית שפגשתי. אם אתם גרים באזור אני ממש ממליץ – Clínica Veterinária Infante Santo.
התהליך של רילוקיישן עם כלב לחו”ל אמנם עבר בשלום אבל הוא היה סבוך ומבלבל, אספתי את המידע לכתבה הבאה שאני בטוח שתוכל לעזור לכם במסע שלכם לחו”ל.

לטוס עם כלב לחו"ל - תמצית שלבי התהליך לקבלת אישור טיסה לכלב

הטסת כלב לחו”ל דורשת למעשה ארבעה שלבים (יפורטו בהמשך) וביצוע בדיקות מקדימות.
תמצית ארבעת השלבים: 
1.בדיקת נוגדני כלבת – מתבצע 90 יום *ומעלה* לפני הטיסה
2.קבלת אישור טיסה לכלב ממשרד החקלאות (“דרכון”) – מתבצע 10 ימים *ומטה* לפני מהטיסה
3.תאום עם הוטרינר במדינה אליה מגיעים 
4.בדיקה אצל הוטרינר כאשר נוחתים בשדה התעופה בחו”ל

הטסת כלב לחו"ל - בדיקות מקדימות לפני שמתחילים

טרם ארבעת השלבים הנ”ל, כדאי לבצע כמה בדיקות מקדימות כדי לא לסכן את אישור הטיסה וגם כדי שהכלב לא יבצע בדיקת דם כואבת לחינם.
1.האם נותרו 90 יום ומעלה עד לטיסה:
תנאי סף לטוס עם כלב הוא הזמן הנדרש לתחילת התהליך – 90 יום ומעלה מהטיסה, במסגרת זמן זה מבצעים את כל התהליך (שאפרט בהמשך). לא ניתן למעשה להזמין טיסה עם כלב לעוד 89 ימים ומטה, אלא רק אם נותרו לכם 90 יום ומעלה. אם נותרו מעט יותר מ 90 יום, אתם צריכים למהר, אבל זה אפשרי. 
2.האם אין בעיה לרשום את הכלב לטיסה מבחינת כמות בעלי החיים שכבר רשומים לטיסה זו:
שווה לפנות לחברת התעופה טרם הזמנת הטיסה המיועדת ולשאול, כי ישנן חברות תעופה המאפשרות בעל חיים אחד או שניים בלבד במטוס, ולכן יהיה אפשר להטיס בעל חיים רק אם טרם נתפסו המקומות.
3.האם משקל הכלב יאפשר לו להיות איתכם בתא הנוסעים.
המשקל המותר ברוב חברות התעופה המאפשר לכלב לשהות בתא הנוסעים הוא עד 8 ק”ג *כולל תיק הנשיאה*, מעל משקל זה תתבקשו להטיס את הכלב בתא המטען של המטוס, בחלק ייעודי לבעלי חיים. כאמור, חשוב בכל מקרה לבדוק את המשקל הנדרש בחברת התעופה שלכם, ברובן הוא יהיה 8 ק”ג.
4.מה ניתן לעשות אם הכלב חורג מהמשקל המותר.
אם הכלב חורג במקצת מהמשקל של 8 ק”ג כולל מתקן הנשיאה, כאן כבר מגיע החלק ה”אפור” שבו תקוו לחסדי חברת התעופה שתאפשר לכם לחרוג קצת מהמשקל, סיכון שצריך לחשוב אם לקחת.
5.במקרה של חריגה מהמשקל המותר – האם מתאפשר לסוג הכלב שלכם לנסוע בתא המטען.
ישנם סוגי כלבים שחברות התעופה אוסרות עליהם לנסוע בתא המטען מחשש לחייהם, כגון כלבים פחוסים ואז למעשה נוצרת בעיה אם הכלב חורג במשקל, אסור לו לטוס בתא המטען מחשש לחייו וגם אסור לו בתא הנוסעים בגלל משקלו החורג.
6.האם בסוג הטיסה שלכם ניתן להטיס כלבים בתא המטען.
ישנם סוגי מטוסים בייחוד בטיסות קצרות לאירופה, שאין בהם אפשרות כלל להטסת כלב בתא המטען, בידקו עם חברת התעופה האם מתאפשרת הטסת בע”ח. באופן כללי נסו להימנע מהטסת בע”ח בתא המטען ובטח שלא להכניסו לתא העליון במטוס כפי ששמעתי שמבקשים במקרים חריגים.
7.האם הכלב חייב להיות מחוסן בכלבת ואם הוא לא מחוסן, האם יכולה להתעורר בעיה.
כן, וזה אחד הסעיפים הכי חשובים אם לא הכי חשוב. אם הכלב לא מחוסן אפשר לבצע חיסון כלבת גם תוך כדי התהליך אך יכולה להתעורר בעיה כיוון שצריך להיות הפרש מסויים בין חיסון הכלבת לבדיקת נוגדני הכלבת ולכן ההמלצה היא הקדימו כמה שיותר להתחיל את התהליך ולבדוק את כל הבדיקות. 

טיפ לחריגה במשקל של הכלב

אין ספק שזו הקלה גדולה כאשר מגלים שמאושר לכלב להיות איתנו, בתא הנוסעים. 
אך מה ניתן לעשות כדי שהכלב יהיה איתנו בטיסה אם הוא חורג במשקל? הטיפ שלי – חטיף מלפפונים 🙂 זה עובד, מנסיון. במקום חטיפים ואוכל משמין, בכל פעם שהכלב רעב ורוצה חטיף מעבר לכמות האוכל היומית שלו נסו מלפפונים, אם הוא אוהב, זה יעזור לו מאוד לשמור או להוריד במשקל. נסו את זה לאורך זמן, אין צורך להרעיב את הכלב, פשוט להפחית מה”ממתקים”, בדיוק כפי שאנחנו עושים כשאנחנו רוצים להרזות, אוכלים נכון ובריא.

טיסה עם כלב לחו"ל - פירוט ארבעת השלבים לקבלת אישור

שלב ראשון - ביצוע בדיקת נוגדני כלבת

בדיקת נוגדני כלבת היא למעשה בדיקת דם לכלב (שכבר מחוסן כלבת), את הבדיקה אפשר לבצע אצל כל וטרינר שיש לו את הידע ללוות אתכם בתהליך כזה, הבדיקה לא נעימה לכלב ולכן כאמור עצתי לוודא שהכלב אכן יכול לטוס לפי כל הבדיקות הנדרשות.
בדיקת נוגדני הכלבת חייבת להתבצע 90 יום ומעלה לפני הטיסה, רק אז הטסת הכלב תתאפשר. תוצאות בדיקת הדם והמסמכים לכלב מגיעים מאוחר יותר אך מה שקובע הוא הרגע שבו נלקחו הדמים, שצריך שהוא יהיה 90 יום ומעלה.
לנו היתה התלבטות כי ביצענו את הבדיקה בדיוק 90 יום לפני הטיסה ולא היינו בטוחים שזה תקין והאם צריך בעצם 91 יום לפני. פנינו לוטרינר בפורטוגל (הפרטים שלו מפורטים בהמשך הכתבה בשלב השלישי) ושלחנו לו את התאריכים שבוצעה הבדיקה ותאריך הטיסה והם אמרו שזה תקין. 
כמה ימים לאחר בדיקת נוגדני הכלבת תקבלו את התשובה מהוטרינר אם תקין או לא.

שלב שני - קבלת אישור טיסה לכלב ממשרד החקלאות

השלב השני הוא קבלת אישור לטיסה לכלב (“דרכון”) ממשרד חקלאות, שיתקף את בדיקת נוגדני הכלבת ועוד מספר פרטים ועל סמך פרטים אלו יתן לכם אישור טיסה, “דרכון” לכלב. 
שלב זה חייב להתבצע פחות מ 10 ימים מהטיסה, אתם יכולים להחליט מתי להגיע, עדיפות לכמה שיותר קרוב לטיסה לדוגמא 6-8 ימים לפני הטיסה. ה”דרכון” שניתן לכלב הוא לעשרה ימים בלבד, ולכן אם חלילה הטיסה מתבטלת או מתעכבת, יש לכם רק את עשרת ימי ה”דרכון” לטוס אחרת צריך לבצע את התהליך מחדש (בלי השלב הראשון). ולכן הייתי ממליץ לבצע את התיקוף כשבוע בערך לפני הטיסה. 
כדי לבצע שלב זה צריך ליצור קשר ולתאם הגעה עם אחד מבתי החולים הוטרינריים בארץ, זו הרשימה ופרטי ההתקשרות:
אנחנו הגענו אל משרד החקלאות בבית דגן. טלפונים: 03-9681727 או 03-9688928 . אם אתם צריכים בקשה מיוחדת או בירור דחוף נסו לבקש את מרינה או דברס. ההמתנה במשרד החקלאות (בסוף חודש יוני) היתה מתישה וארוכה – כשעתיים תמימות! 

שלב שלישי - תאום עם הוטרינר במדינה אליה טסים

חפשו באתר של שדה התעופה בו תנחתו את פרטי הוטרינר של שדה התעופה ותאמו איתו את יום ההגעה שלכם כולל כל הפרטים הנדרשים הבאים כפי שהתבקשנו מהוטרינר בליסבון כאשר התקשרנו אליהם, אלו היו ההוראות שלהם:
צרפו פרטי טיסה כולל מספר טיסה, תאריך ושעת נחיתה.
צרפו את האישורים שקיבלתם ממשרד החקלאות בישראל (מספר מיקרו צ’יפ, תוצאות נוגדני כלבת וחיסון כלבת -אין צורך לחפש במיוחד, שלוש אלה מצויינים בטפסים שמנפיקים לכם בישראל).
המייל של הוטרינר של שדה התעופה בליסבון: ‫piflisboaa@dgav.pt‬ והטלפון: +351-919-551607

שלב רביעי ואחרון - בדיקת הוטרינר בשדה התעופה אליו מגיעים

השלב האחרון הוא כאשר אתם נוחתים בחו”ל וצריכים להפגש עם הוטרינר של שדה התעופה ולקבל אישורו להיכנס.
במקרה שלנו, למרות שתאמנו עם הוטרינר את הגעה שלנו, כאשר נחתנו בליסבון הוא היה סגור ולכן פשוט נכנסו למדינה למעשה בלי שאף אחד בדק (בביקורת הגבולות ראו את הכלבה והתעלמו ומעבר לכך אף אחד לא שאל או בדק אותנו בהקשר הזה) ולכן לא חוויתי את החלק הזה כדי לשתף. ממה שהבנתי התהליך הוא בדיקה קצרה של המסמכים אצל הוטרינר ותשלום של 40 אירו ולא מעבר לכך.
בינתיים כאן בליסבון, כבר הנפקנו לכלבה דרכון אירופאי בכדי לצאת מהמדינה ולא מצאתי למעשה בעיה בכך שנכנסו ללא בדיקה, אך אין בזאת בגדר המלצה שלא ללכת להיבדק, בדיוק להיפך, ההמלצה היא לתאם איתם ולגשת להיבדק אצלם טרם הכניסה למדינה.

שאלות ותשובות נוספות לגבי טיסה לחו"ל עם כלב

1.האם אפשר להזמין טיסה ולעדכן רק אחר כך כלב בטיסה? 
אפשר בעקרון להזמין כרטיסי טיסה עבורכם ולעדכן את הכלב אחר כך בטיסה אבל חשוב לבדוק את כל הנקודות החשובות כאמור, האם כבר יש מקסימום בעלי חיים באותה טיסה או לא, וכו’.
2.כמה שוקל תיק נסיעה והיכן ניתן להשיג תיק כזה?
תיקי נשיאה שוקלים בערך 1 ק”ג, אם תוציאו מהם חלקים מסויימים או תיקנו תיק מאוד קליל, תוכלו לצמצם את המשקל עד כחצי ק”ג. חשוב לבדוק טרם קניית התיק באותה חברת תעופה את מידות התיק המותרות כיוון שהן משתנות מחברה לחברה. תיקי נשיאה עולים הרבה מאוד כסף בישראל אך ניתן להזמין באינטרנט תיקים הרבה יותר זולים.
3.היכן במטוס מותר לשבת עם הכלב?
לפני שתזמינו ותשלמו על מושב בטיסה, חשוב גם על זה נושא לדבר עם חברת התעופה כדי שלא תשלמו סתם. במקרה שלנו, התבקשנו לשבת לא ליד החלון, אלא רק באמצע ובמעבר, לטענתם אלו הכללים שלהם בגלל הכלב. בשורות חירום המרווחות לא התאפשר כלל לשבת עם כלב. ולכן שווה לבדוק לפני שמשלמים על המושבים למקרה שהמושבים הללו לא יתאפשרו עבורכם בגלל הכלב.
4.מהי עלות כרטיס טיסה לכלב? 
בד”כ המחיר יהיה 100$-150$ כאשר הכלב נוסע בתא הנוסעים וחינם או עלות מינימלית בתא המטען. הטסת כלב חינם מתבצעת רק כאשר יש הוכחה שהכלב טיפולי ונדרש שיטוס עם הנוסע עקב צרכים רפואיים.
5.מהן העלויות לכל תהליך מבחינת קבלת האישור לטוס עם כלב לחו”ל?
העלויות הינן כמה מאות שקלים לצורך האישורים וביצוע בדיקת הדם (כ-500 ש”ח). חלקן או כולן משולמות לוטרינר (את האגרה של משרד החקלאות אפשר גם לשלם שם בעמדות, אנחנו שילמנו דרך הוטרינר ולא היינו צריכים לשלם שם).

נתב"ג עם כלב

לחוות את נתב”ג עם כלב זו חוויה כיפית מאוד, אנשי צוות רבים מתלהבים ובאים ללטף, אולי קצת מתגעגעים לבע”ח שהשאירו בבית 🙂 הדבר היחיד שהיה מעצבן במיוחד הוא שבנתב”ג אין, פשוט אין שום חלקת דשא ולו הקטנה ביותר כדי לקחת את הכלב לעשות צרכים לפני הטיסה..יש כלבים פחות בעייתיים שלא משנה להם דשא או מדרכה, אצלנו זה לא היה המקרה 🙂 בכל מקרה נושא עשיית הצרכים חשוב לכלב, נסו להצמיד את הטיול האחרון לפני הטיסה להיות כמה שיותר צמוד לטיסה עצמה, גם זה אומר לתת לכלב להתאפק עוד כמה שעות כדי לתזמן את הטיול האחרון לפני הטיסה ממש בדרך לנתב”ג. 3 שעות של נתב”ג פלוס שעות הטיסה ועד שיוצאים ממנה, לא מעט עבור הכלב.
עם ההגעה לדלפק הכלב נשקל ביחד עם התיק שלו. בשלבי הבידוק בנתב”ג הקטע היחיד שהיה שונה הוא שבמעבר במגנומטרים לבדיקת תידי הצד צריך לעבור ביחד עם הכלב בידיים, כאשר משאירים את הקולר וכמובן התיקים לעבור בשיקוף. 

תהליך הנפקת "דרכון האיחוד האירופי" לכלב

אחרי הסיבוך הרב בלהטיס כלב מישראל קבלו את התהליך הקצר במיוחד להוצאת דרכון אירופי לכלב, בו תוכלו להעביר את הכלב בין מדינות האיחוד, התהליך:
פשוט להגיע לוטרינר עם הטפסים שלכם מישראל, לשלם 20 אירו והופ, יש דרכון! כמה קל ופשוט (מתי אצלנו?), וכמה זול!
20190703_104843-1-e1565980441971-1024x768
במהלך הבדיקה כל הפרטים שהוטרינר צריך אמורים להיות כתובים על הטפסים שהבאתם מישראל:  כלבת, מיקרוצ’יפ ובדיקת נוגדני כלבת. 
כאן בפורטוגל לדוגמא, חיסון הכלבת מספיק לשלוש שנים ולא לשנה כמו בישראל וגם אין צורך בחיסון תולעת הפארק. 
הטסת כלב לחו”ל אבל בכיוון ההפוך כשהחו”ל הוא ישראל זה תהליך שטעם עברתי, להבנתי צריך קודם כל לקרוא את הכללים באתר משרד החקלאות וליצור איתם קשר.
לסיכום, תהליך מפרך ומרגש לטוס עם בע”ח לחו”ל, אם אתם עומדים לטוס עם חתול לחו”ל או כלב או כל בע”ח, מקווה שהכתבה עזרה במקצת והכי חשוב שהכל יעבור בשלום, טיסה נעימה ובטוחה!
אם אתם מתכננים רילוקיישן מוזמנים לקרוא עוד כתובת בנושא רילוקיישן לחו”ל כולל הנחות בלעדיות שלי ומידע רב בדגש על פורטוגל, טיסה נעימה!
רילוקיישן עם כלב לחו"ל

You Might Also Like...

6 Comments

  • Reply
    רונית
    7 ביוני 2020 at 12:56 PM

    היי בני,
    האם לדעתך כדאי להיעזר בשירות בתשלום של חברות ישראליות בהעברת בע”ח לפורטוגל? או שניתן להסתדר איכשהו
    עצמאית. יש לי 1 חתול צעיר + 1 חתולה בוגרת + כלבה צעירה (לא קטנה בגודל).
    תודה מראש..

    • Reply
      admin
      10 ביוני 2020 at 6:00 PM

      הי רונית, זה לגמרי לשיקולך, אני הסתדרתי לבד עם האמור בכתבה, אך שלושה זה נשמע יותר מורכב, שוה להתקשר לחברת התעופה ולשאול את השאלה שציינתי בכתבה (האם יש עוד בעלי חיים, האם מותר שלושה, האם ניתן להעלותם למטוס וכד’) ואם תגלי שזה מורכב מידי, בהחלט אל תהססי להיעזר בכל שירות שיבטיח את בריאות בעלי החיים והגעתם בשלום.. בהצלחה !

  • Reply
    לינה
    2 ביולי 2020 at 10:03 PM

    שלום וידועה לך על הטבת כלב עם כארגו ?

    • Reply
      admin
      7 ביולי 2020 at 10:19 AM

      הי לינה, לא מכיר לצערי דבר כזה..

  • Reply
    מאי צוער
    9 ביוני 2021 at 10:16 AM

    היי בני!
    אשמח לדעת עם איזו חברת תעופה טסת? והיכן קנית את כלוב הנשיאה התואם לה?

    תודה רבה

    • Reply
      admin
      10 ביוני 2021 at 4:01 AM

      הי! טסנו עם TAP אייר פורטוגל. האמת שמאז הטיסה ההיא מישראל לפורטוגל טסנו איתם כבר שוב (מליסבון לטורונטו) וגם הטיסה השניה היתה ממש סבבה, יחס מאוד יפה לכלבה שלנו ואפילו היו סלחנים לחריגה במשקל (כמובן שזה לא תמיד יקרה אבל עדיין נחמד..). לגבי כלוב הנשיאה האמת שלא קניתי אלא קיבלתי מחברים שלנו שהגיעו אז לארץ מחו”ל. בזמנו עשינו סקר שוק והיה ממש קשה למצוא תיק ששוקל פחות מ 1 ק”ג, התיק שהביאו לנו שקל 600 גרם בערך ואחרי שהוצאנו ממנו כמה חלקים (אבזמים, ביטנה פנימית וכו’) הוא ירד לחצי קילו וזה הכי קל שראיתי. אז ממש ממליץ לחפש תיק בד וכמה שיותר קל. אני גם אהבתי שהוא יחסית מרובע ולא מאורך, נראה לי הרבה יותר פרקטי בכדי לשים את הכלב מתחת למושב שהתיק לא יהיה ארוך.. לגבי החלקים שהוצאתי מהתיק לקחתי איתי בשקית נפרדת את השמיכה ורק אחרי שהתיישבנו שמתי את השמיכה בתוך התיק, ככה גם מנעתי שישקלו את השמיכה עצמה.. כי כאמור הכלב פלוס המנשא צריכים שניהם יחד לשקול כ 8 קילו וזה ממש קשה להגיע למשקל כזה אלא מדובר בצ’יוואווה 🙂

Leave a Reply